Forum

Tajemnice Ludzkości :: Forum :: TWÓRCZOŚĆ I INNE :: PODYSKUTYJMY O... SAM WYBIEŻ O CZYM

<< Poprzedni temat | Kolejny temat >>
Tragedia w Smoleńsku
Moderatorzy: arturo, Jakxxxx
Autor Odpowiedzi
Jakxxxx
śro kwi 14 2010, 08:32

Zarejestrowany #69
Co o tej tragedii myślicie?? Czy to fatum nad tym miejscem 70 lat temu oficerowie a teraz najważniejsze osoby w kraju co o tym wszystkim myślicie? Wypowiedzcie się.

Powrót do góry
arturo
sob kwi 17 2010, 06:57
arturo

Zarejestrowany #2
Hmm straszne i dziwne to aż skóra cierpnie może to zbieg okoliczności a może nie nie wiem trudno zebrać myśli ale na innym forum znalazłem i takie wypowiedzi

13.04.10, 17:20:40
niektóre wpisy są obrzydliwe ,niech te osoby się nad sobą zastanowią
rozwiń

a twoja naiwność już dawno minęła granicę
i to złe i to niedobre tu Ziemia

13.04.10, 16:56:54

zwiń a twoja naiwność już dawno minęła granicę tu Ziemia

13.04.10, 16:56:54
i to złe i to niedobre
rozwiń

glupota ludzka nie zna granic
Czytajac wypowiedzi niektorych internautow pozostaje tylko... Mars

13.04.10, 15:33:09

zwiń glupota ludzka nie zna granic Mars

13.04.10, 15:33:09
Czytajac wypowiedzi niektorych internautow pozostaje tylko jedno.Wypowiedziec Rosji wojne.A tak naprawde typowe dla polakow-kazdy jest expertem i kazdy ma swoja teorie ktora w 99,9% mija sie z prawda.
rozwiń

Cicho nad tymi trumnami!!!
Wielcy katolicy!!!!!
Wieczne spoczywanie daj im Panie! góral

13.04.10, 14:36:32

zwiń Cicho nad tymi trumnami!!! góral

13.04.10, 14:36:32
Wielcy katolicy!!!!!
Wieczne spoczywanie daj im Panie!

szybko! (45)

? (93.159.33.xxx) 12.04.10, 13:55

Czy to możliwe, tak szybko odczytać obydwie skrzynki? Jaki pilot skręca na wysokości kilku metrów - podobno miał na pokładzie najnowsze urządzenia które działały - bo przecież nie była to awaria. Jakim cudem TV rosyjska podała tak szybko (chyba mniej niż 30 min od katastrofy) informację, że wszyscy zginęli? Dlaczego do miejsca zdarzenia nie dopuszczano polskich dziennikarzy? Dlaczego wszystkim, którzy zrobili jakieś zdjęcia czy filmy zabrano sprzęt. Jakim cudem uczeń Stalina, odpowiedzialny bez mrugnięcia okiem za śmierć wielu ludzi nazywany przez wielu potworem i najniższym z ludzi nagle zamienia się w wielkodusznego anioła, nienawidził i nagle kocha? Kto najwięcej zyska na populistycznej propagandzie miłości narodu rosyjskiego do polskiego, kto zyskał na tym że nie ma już osób, które dążyły do prawdy? Nigdy się nie dowiemy jak było. Putin kieruje tym śledztwem. Nie zapominajmy historii, nie dajmy się zwieść wilkom w owczej skórze, nie bądźmy naiwni. Bądźmy czujni i mądrzy.

dla szybko!

polak-katolik (87.72.83.xxx) 12.04.10, 14:50

a no naiwięcej zyskałi takie GADZINY jak ty
cytuj odpowiedz
Rozwiń do "? 93.159.33xxx" Fang (95.49.36.xxx) 12.04.10, 15:26
Zwiń do "? 93.159.33xxx"

Fang (95.49.36.xxx) 12.04.10, 15:26

No to mamy nie pierwszego czekistę- czujnego i jednocześnie znawcę w temacie.Nie jest pierwszy,pierwszym był p-oseł Górski z PISu znany ze swych wizji.Tym panom przypominam "gdyby ich głupota miała skrzydła latałaby jak gołębica".
cytuj odpowiedz
Rozwiń Rosjo parę pytań wymaga odpowiedzi WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 15:34
Zwiń Rosjo parę pytań wymaga odpowiedzi

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 15:34

Rosjo: parę pytań wymaga odpowiedzi zanim się, pojednamy, bez wyznania win i zadość uczynienia nigdy nie będzie przebaczenia z naszej Polaków strony, pamiętajcie o tym Rosjanie i Wasi Przywódcy.…
Niezależnie od bezpośredniej przyczyny katastrofy, można śmiało stwierdzić, że naszego Prezydenta zabiły nienawiść i pogarda, z których utkana była totalna nagonka trwająca przez ostatnich kilka lat w RP(PRL-Bis), nawet jeśli narzędziem egzekucji była sowiecka technika i rosyjska pogoda.
Większość “polaków” pokazała w ostatnich wyborach (i referendach w Łodzi i Sopocie, a także przez codzienną obojętność i bierność wobec zła, w którym tonie Polska), że nie chciała takiego Prezydenta i jego polityki, więc już Go nie mają. Bóg spełnił wolę głupców. Nie zasłużyli na takiego Przywódcę.
Sytuacja przypomina nagonkę zakończoną egzekucją prezydenta Narutowicza. Wtedy jednak Polska miała Marszałka Piłsudskiego, który nie dopuścił do wojny domowej, w którą zapewne przekształciłby się odwet PPS na Endecji, W końcu wziął władzę w swoje ręce. Czy mamy dziś kogoś podobnego formatu i o podobnym wpływie na umysły i dusze Polaków?
Jeśli optymiści mówią od samego początku o nieszczęśliwym wypadku lub błędzie pilota, to niech powiedzą, dlaczego dokumenty dotyczące katastrofy w Gibraltarze zostały utajnione przez Angoli na kolejne 50 lat, choć twierdzą oni w zaparte (a za nimi zwolennicy przyszłości, przyjaźni …), że był to nieszczęśliwy wypadek? Czy aż tak nieszczęśliwy, że boją się o nas, Polaków, że nie wytrzymamy, gdy poznamy szczegóły tego nieszczęścia?
Zanim padniemy sobie wo objęcia na wieczną zgodę, parę pytań do przyjaciół Moskali:
Kiedy oddacie archiwa polskiego wywiadu II Rzeczypospolitej?
Kiedy oddacie archiwa obozu w Oświęcimiu zagrabione w 1945?
Kiedy ujawnicie archiwa dotyczące Katynia, wywózek na Syberię w latach 1939-41 i po 1944?
Kiedy ujawnicie archiwa o eksterminacji prawie wszystkich Polaków pozostałych na wschód od granicy z Traktatu Ryskiego?
Kiedy zapłacicie odszkodowania milionom robotników przymusowych, którzy budowali wam przemysł ciężki i i wydobywczy na Syberii, w Workucie… (wasi ówcześni i obecni przyjaciele, Niemy, zapłacili)?
Kiedy uznacie swoją współodpowiedzialność za wywołanie II Wojny Światowej?
I na koniec sprawa, z którą moje poczucie sprawiedliwości nigdy się nie pogodzi: Jak można zawrzeć przyjaźń i podać rękę człowiekowi, który cały unurzany jest we krwi setek tysięcy Czeczenów – takiego krwawego potwora Rosja nie widziała od śmierci Berii. Jakakolwiek forma ugody ws. Katynia z Rosją rządzoną przez tego “człowieka” lub jemu podobnych jest dla mnie niewyobrażalną hańbą Polski i napluciem na groby naszych oficerów – zamordowanych wszak przez starszych kolegów pułkownika Putina. Nie chodzi tylko o polskie czy czeczeńskie ofiary rosyjskiego ludobójstwa. Musi on się najpierw wytłumaczyć z wysadzenia w powietrze domów mieszkalnych w 1999 co dało mu pretekst do agresji na Czeczenię, ze śmierci Anny Politkowskiej, Aleksandra Litwinienki i wielu innych najszlachetniejszych i najodważniejszych Rosjan ostatniego dziesięciolecia. Rzeź Czeczenii dała mu dwukrotne zwycięstwo w wyborach prezydenckich. Biorąc za dobrą monetę twierdzenia rusofilów i innych (wg. słów Lenina) “pożytecznych idiotów”, że Rosja jest krajem demokratycznym, musimy uznać współodpowiedzialność rosyjskiego społeczeństwa za zbrodnie na Narodzie Czeczeńskim i Gruzińskim. Rosjanie najpierw muszą sami we własnym gronie rozliczyć się z własną historią, a dopiero potem szukać przyjaźni z “sąsiadami” (sąsiadami byliśmy, dopóki istniała Rzeczpospolita szlachecka, po jej likwidacji i odrodzeniu Europy Wschodniej rozdzieliły nas kraje bałtyckie, Białoruś i Ukraina – oby na zawsze), natomiast dalszy los okolic Królewca jest kolejną sprawą, która wymaga załatwienia przed zawarciem trwałej i autentycznej przyjaźni.
Jeśli używamy argumentu o rosyjskich ofiarach komunizmu, to zapytajmy dlaczego Rosja Sowiecka, która zamordowała 50 milionów swoich obywateli nie została dotąd napiętnowana i rozliczona przez swoich dawnych mieszkańców? Dlaczego nie było tam nawet symbolicznych prób przeprowadzenia lustracji i dekomunizacji (nie licząc Memoriału i Władimira Bukowskiego)? Dlaczego krajem rządzą legalnie i demokratycznie wybierani oprawcy z KGB i GRU? Czy nie dlatego, że większość obecnych Rosjan to potomkowie bolszewików, czekistów, strażników i kapusiów z minionych dziesięcioleci, którzy jako beneficjenci eksterminacji dawnej Rosji nie widzą powodu do rozliczania i piętnowania swoich przodków?.Gdybym uścisnął rękę i uśmiechnął się do człowieka, który w tym samym momencie drugą ręką zabija swojego sąsiada z południa, do końca życia nie miałbym odwagi spojrzeć w lustro.
Chwała bohaterom walki o wolność, prawdę i sprawiedliwość z każdego narodu i wyznania!
cytuj odpowiedz
Rozwiń Sugestia to nie nakaz czy zakaz WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 15:37
Zwiń Sugestia to nie nakaz czy zakaz

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 15:37

lądowania. Gdy nie można lądować z powodu warunków pogodowych jak i technicznych zamyka się, lotnisko!!! i kieruje samolot na inne. Takie są procedury. Tu ich załoga lotniska!!!! nie pilot zaniedbał. To tyle i aż tyle.
cytuj odpowiedz
Rozwiń do WP.herbu Rak PZet (87.205.20.xxx) 12.04.10, 15:53
Zwiń do WP.herbu Rak

PZet (87.205.20.xxx) 12.04.10, 15:53

Jaśnie Panie

możesz Pan sobie mieć swoje nawet najbardziej skrzywione poglądy - Pana sprawa - ale to nie pora na wywoływanie kłótni. Mamy ŻAŁOBĘ NARODOWĄ - zamilcz Pan przez ten tydzień i opłakuj naszych rodaków.

A o tematach o których nie masz nawet mglistego pojęcia vide "o lotnisku" - nie wypowiadaj się bo się ośmieszasz.
cytuj odpowiedz
Rozwiń do Wp.herbu Rak Fang (95.49.36.xxx) 12.04.10, 16:10
Zwiń do Wp.herbu Rak

Fang (95.49.36.xxx) 12.04.10, 16:10

Jaśnie hrabio już widzę jak jaśnie pan skomentowałby fakt zamknięcia lotniska dla Naszej delegacji.Wtedy dopiero by się działo.Byłaby pożywka dla jątrzenia.Wtedy gdy wreszcie po tylu latach nareszcie idzie ku normalności.Jaśnie pan zapewne wie,ale przypomnę że to że znaleźliśmy się w strefie wpływów Rosji Sowieckiej to zasługa naszych sprawdzonych sojuszników w 1939 r potwierdzona Jałtą z namaszczeniem USA.Dziś więcej pokory ,mniej buty i pieniactwa.Jest żałoba i trzeba to uszanować. Piekło Polskie.
cytuj odpowiedz
Rozwiń Cytat i moje zdanie. WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 16:18
Zwiń Cytat i moje zdanie.

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 16:18

Chciał spotkać się z bratem
Opublikował/a Włodek Kuliński - Wirtualna Polonia w dniu 2010-04-12
“Kommiersant”: Jarosław Kaczyński nie chciał spotkać się z Putinem i Tuskiem. Miał do tego prawo
Jarosław Kaczyński po przyjeździe w sobotę wieczorem na miejsce katastrofy pod Smoleńskiem, w której zginął jego brat, nie chciał spotkać się tam z premierami Rosji i Polski, Władimirem Putinem i Donaldem Tuskiem – pisze w poniedziałek “Kommiersant”.
Autorem całokolumnowego reportażu z miejsca tragedii jest jeden z najbardziej znanych rosyjskich dziennikarzy Andriej Kolesnikow, który zwykle towarzyszy Putinowi w podróżach po Rosji i świecie.
- Dziwne: mówiono, że brat Lecha Kaczyńskiego – Jarosław, powinien przyjechać w tej samej kawalkadzie, co polski premier. Okazało się jednak, że jechał oddzielnie. Kaczyńscy mieli trudne stosunki zarówno z Donaldem Tuskiem, jak i Władimirem Putinem. Relacje te – jak się okazało – nie zeszły w tym dniu na drugi plan. Wprost przeciwnie – moim zdaniem wyszły na pierwszy – pisze Kolesnikow.
- Jarosław Kaczyński jechał do Smoleńska sam. Gdy Tusk i Putin skontaktowali się z nim i powiedzieli mu, że bez niego nie pójdą na miejsce katastrofy, że poczekają na niego – był wtedy pół godziny jazdy od Smoleńska – ten odpowiedział, że chce tam pójść bez nich, z duchownym, który jedzie razem z nim – relacjonuje rosyjski dziennikarz.
- Oczywiście miał do tego prawo – podkreśla Kolesnikow.
Autor przekazuje, że po przyjeździe na smoleńskie lotnisko Jarosław Kaczyński nie podszedł do namiotu, w którym Putin i Tusk konferowali z członkami komisji rządowej, powołanej przez prezydenta Rosji Dmitrija Miedwiediewa do zbadania okoliczności katastrofy. “Nie podszedł do namiotu, choć wiedział, że czekają tam na niego, lecz od razu podjechał do przejścia w betonowym ogrodzeniu” – zauważa.
- To, co miał do nich za życia brata, nie odeszło po jego śmierci. Nie chciał spotkać się ani z jednym, ani z drugim. Chciał spotkać się z bratem – pisze Kolesnikow.
Dziennikarz podaje też, iż Jarosław Kaczyński oświadczył, że rozpoznał ciało brata i że innych czynności identyfikacyjnych nie będzie. – Nikt tego nie kwestionował – podkreśla Kolesnikow.
Autor odnotowuje, że przed przyjazdem Jarosława Kaczyńskiego premier Tusk przez kilka minut stał przed trumną z ciałem Lecha Kaczyńskiego.
- Donald Tusk spojrzał w prawo, w kierunku trumien, przy których stali funkcjonariusze ministerstwa ds. sytuacji nadzwyczajnych, i bez błędu podszedł do tej, która była ustawiona trochę z boku. Zapytał o coś Władimira Putina. Ten kiwnął głową. I Donald Tusk jeszcze przez kilka minut postał przy trumnie Lecha Kaczyńskiego – relacjonuje Andriej Kolesnikow w “Kommiersancie”. Moje zdanie: Brawo panie Jarosławie Kaczyński, ja to samo bym zrobił, zignorował opluwaczy, w tym wnuka esesmana i syna agenta Gestapo her fałszywego na wskroś Thuzka, który pluł na Ciebie, Brata, Jego Małżonkę, Waszą Matkę w dzień w dzień, jak i za jego przyzwoleniem jego kamaryla, w niepolskiej prasie i mediach, szczuli na Was także te zagraniczne my Polacy to Pamiętamy, nigdy nie zapomnimy.
cytuj odpowiedz
Rozwiń zignorujcie mnie bo się nie podpisałam, wybacz mi pzet nie mam odwagi, rozpaczam i ubolewam ! (77.255.83.xxx) 12.04.10, 16:29
Zwiń zignorujcie mnie bo się nie podpisałam, wybacz mi pzet nie mam odwagi, rozpaczam i ubolewam

! (77.255.83.xxx) 12.04.10, 16:29

"Ignorujmy ludzi którzy nie mają nawet odwagi się podpisać pod swoimi postami. Precz oszołomom " - chyba nie wiesz za bardzo co piszesz, a może język ci się już plącze przecież to nie jest dziennik obecności, wymagający podpisania imieniem i nazwiskiem, tylko forum, jak każde inne, nie zapominaj, że podpisem twoich przodków nieumiejących pisać, wieki temu był jakiś bazgroł, najczęściej krzyżyk. Zirytował mnie po prostu twój komentarz, który jest zaprzeczeniem dzisiejszej demokracji, bo każdy ma prawo naskrobać sobie co tam chce, co czuje, co uważa. A to co pisze to świadczy tylko o jego kulturze i wychowaniu, więc nie krytykujmy siebie za każdym razem, gdy się z kimś nie zgadzamy, czasem warto pewne słowa zatrzymać dla siebie, nawet jeśli to jest anonimowe forum. Moja babcia zawsze mi mówiła: bądź mądrzejsza i ustąp (w sensie wycofaj się).

Btw. zgadzam się z osobą z podpisem ?
Peace
cytuj odpowiedz
Rozwiń do WP jkt2 (213.196.203.xxx) 12.04.10, 16:40
Zwiń do WP

jkt2 (213.196.203.xxx) 12.04.10, 16:40

Nienawiść jest chorobą ,a rusofobia jej szczególnym przypadkiem.
Idąc Twoim tropem pojednanie nie jest możliwe dopóki Rosja nie padnie na kolana w akcie ekspiacji przed prawdziwymi polakami gdzie kryteria wyznaczasz Ty i Twoi komiltoni ideowi.
Rachunek krzywd mogę rozwinąć o własny . Zrabowany pałac ,Kościół i majątek rodowy- Janowa Dolina
Workuta, Ostaszkowo, stepy Kazachstanu ostanie adresy mojego dziadka i styjów.
Akty oskarżenia -ruki ukażycie .Wyrok-biełyje znaczy burżuj-czerwoniec ,10 lat łagra.
Tylko jak długo to ciągnąc. Ile pokoleń
Trzeba przerwać ten koszmarny łańcuch pytań .
Hekatomba smoleńska może dać temu asumpt.
Pozdrawiam
Jerzy Czarnołóski herbu Ciołek

cytuj odpowiedz
Rozwiń jkt2Szanowny panie Jerzy Czarnołóski herbu Ciołek WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 17:30
Zwiń jkt2Szanowny panie Jerzy Czarnołóski herbu Ciołek

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 17:30

Zrabowany majątek na Kresach RP, Łagry w Workucie, Syberia, wywózka Rodziny 10.02.1940, etc. szlaki bojowe członków Rodziny- walki Rycerstwa 7 braci przy boku Króla Władysława III Warneńczyka, Powstanie Listopadowe, Powstanie Styczniowe, I WW, Legiony, Wojna z Bolszewią 1920, II WW, 1939, od Afryki, Monte Cassino, piloci w PSZ, żołnierze gen.Maczka jak i gen. Sosabowskiego, to Ci co szli do Polski z Zachodu i nie dane było im dojść, w Armii Berlinga, Armii Krajowej, ci szykanowani przez żydo bolszewię po wojnie.Ćwirko-Godyccy herbu Rak i Bartoszewicze herbu Jastrzębiec. Szlachectwo nadane przez Króla Władysława Warneńczykiem zwanym. Po takich przeżyciach i stratach materialnych jak i ludzkich trudno być Rusofilem, pozostaje tylko bycie Rusofobem Panie Jerzy Czarnołóski herbu Ciołek. Pozdrawiam, ja Polską Historię mam w małym palcu, nie tą komusza uczoną nas w szkołach za Gomułki, etc, mam już Kolego 60 lat, i trochę przez 20 lat świat zwiedziłem, także groby członków naszej Rodziny rozsiane po świecie. Z szacunkiem także do poglądów Wiesław, Piotr Ćwirko -Godycki herbu Rak.
cytuj odpowiedz
Rozwiń zignorujcie mnie bo się nie podpisałam, wybacz mi pzet nie mam odwagi, rozpaczam i ubolewam PZet (212.106.18.xxx) 12.04.10, 17:47
Zwiń zignorujcie mnie bo się nie podpisałam, wybacz mi pzet nie mam odwagi, rozpaczam i ubolewam

PZet (212.106.18.xxx) 12.04.10, 17:47

Cytat:
zignorujcie mnie bo się nie podpisałam, wybacz mi pzet nie mam odwagi, rozpaczam i ubolewam

Szlag mnie trafia jak w czasie żałoby narodowej z jakiejś dziury wyłażą indywidua nie potrafiące milczeć, ziejące jadem i opluwające wszystko co dobre. Macie jakiś inters w rozpoczynaniu kłótni, wiecznie szikacie wrogów - mam was dość polskie trolle internetowe. O ile w normalnych czasach po prostu was nie czytm to obecnie w tak smutnym dla Polaków okresie po prostu nie potrafie zrozumieć jak tak można ?

siedź babo cicho bo Polska płacze, jak nie potrafisz daj przeżywać to innym, nie przeszkadzaj

mnie dziadek-stary partyzant AK z lasu zawsze mówił - ze tylko głupiec ma oczy na plecach...
na marginesie nigdy nie akceptowałem Lecha Kaczyńskiego jako prezydenta.
cytuj odpowiedz
Rozwiń Raku PZet (212.106.18.xxx) 12.04.10, 18:14
Zwiń Raku

PZet (212.106.18.xxx) 12.04.10, 18:14

ty nawet nie rozumiesz co czytasz (przeczytaj o co chodziło - kilka postów wczesniej)...
masz 60 lat ? wątpie - osoby starsze zazwyczaj wiedza co to żałoba narodowa, ty najwyraźniej nie - to czas milczenia a nie opluwania jakiegokolwiek narodu na dodatek w temacie nie związanym z twoimi dziwacznymi przekonaniami. Lubisz Waćpan prowokować, oj lubisz...
Jednak jezli jestes 60-latkiem to wybacz - dawno nie widziałem osoby tak dyszącej nienawiścią do odmiennych od swoich przekonań jak ty. Rób Waść co chcesz ale na Boga za tydzień.

nie napisze na co zasługujesz wg. mnie na niewiele
zdrowia życze...

cytuj odpowiedz
Rozwiń NIE PRZEZNACZENIE I PRZEKLEŃSWO BYŁO pzyczyną KATASTROFY. WOLNY2 (92.204.115.xxx) 12.04.10, 18:25
Zwiń NIE PRZEZNACZENIE I PRZEKLEŃSWO BYŁO pzyczyną KATASTROFY.

WOLNY2 (92.204.115.xxx) 12.04.10, 18:25

TYLKO GŁUPOTA I LEKKOMYŚLNOŚĆ + BRAK DYSCYPLINY.
cytuj odpowiedz
Rozwiń PZet PZet 12.04.10, 18:25
Zwiń PZet

PZet 12.04.10, 18:25

Cytat:
jesteś ludzkim śmieciem, to tyle, na więcej nie zasługujesz.

i jeszcze jedno twój stosunek do innych najlepiej świadczy o tobie samym...

pozdrawiam i do nóg hrabiego upadam o wybaczenie prosząc
PZet - chłop pańszczyźniany
cytuj odpowiedz
Rozwiń Cytat- dlaczego tego artykułu tu niema? WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:30
Zwiń Cytat- dlaczego tego artykułu tu niema?

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:30

Wiele wskazuje na to, że lansowana przez rosyjskie media teza o błędzie polskiego pilota nie ma oparcia w faktach.
Jak na razie nie sprawdziły się opinie - przedstawiane wcześniej jako pewnik - że polska załoga podchodziła 4 razy do lądowania. Obecnie przypuszcza się, że próbę lądowania podjęto prawdopodobnie tylko raz.
Nieuprawnione są też twierdzenia o problemach komunikacyjnych między polskim pilotem a Rosjanami. - Dobrze mówimy po rosyjsku, nie mieliśmy nigdy językowych problemów w kontaktach z rosyjskimi kontrolerami lotów - powiedział dowódca eskadry samolotowej Pułku Lotnictwa Specjalnego Bartosz Stroiński w rozmowie z RMF FM. - Moim zdaniem jest to - nie wiem, jak to nazwać - ściema. 7 kwietnia nie było najmniejszych problemów językowych, ja byłem dowódcą załogi, a drugim pilotem był Arek Protasiuk, świętej pamięci niestety. On prowadził korespondencję przy podejściu do lądowania. Nie było najmniejszych problemów - powiedział Stroiński.
Pilot w wywiadzie z RMF FM wypowiedział jeszcze inne ważne słowa: - Dowódca prezydenckiego Tupolewa nie lądowałby w Smoleńsku, gdyby pilot dostał z wieży kontrolnej jasną informację, że nie ma do tego warunków. [...] Jeśli pogoda jest poniżej minimum lotniska, lotnisko powinno być zamknięte. Wtedy lotnisko nie istnieje w rozumieniu załogi i wtedy w ogóle nie wykonuje lotu na tych lotniskach .
Stroiński poddał również w wątpliwość forsowaną przez niektórych tezę o wpływie polityków lub generalicji na zachowanie pilota.
Sceptycznie podchodzi do takiej możliwości także Andrzej Seremet, prokurator generalny. Stwierdził on dziś na konferencji prasowej, że ma obecnym etapie śledztwa nie ma danych, z których wynikałoby, że na pilotów prezydenckiego samolotu była wywierana presja.

PZet

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:33

Twój dziadek był po tamtej stronie co Thuzka, jego w SD-SS, a twój w AK-Afrika Korps, to by się, zgadzało, po tym co masz w pustym poniemieckim łbie.
cytuj odpowiedz
Rozwiń Dlaczego niema tej opinii? WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:37
Zwiń Dlaczego niema tej opinii?

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:37

W bład polskiego pilota wątpi także Ryszard Drozdowicz z Laboratorium Aerodynamicznego Politechniki Szczecińskiej.

"Jako pilot oceniam, że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny. Na podejściu do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu silne przechylenie lub nagłe zmiany prędkości. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nadlotniskowe, aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu. Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzrokowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna. Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania. Okoliczności wskazują jednak na poważną awarię lub celowe zablokowanie układu sterowania. Taką blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem. Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno przechylonej ciężkiej maszyny, mając wysokość rzędu 50-100 m i prędkość rzędu 260 km/h" - powiedział Drozdowicz w rozmowie z "Naszym Dziennikiem".

cytuj odpowiedz
Rozwiń Polacy jest film z tej tragedii, jedyny!!!domagajmy się, jego upublicznienia!!! WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:53
Zwiń Polacy jest film z tej tragedii, jedyny!!!domagajmy się, jego upublicznienia!!!

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 18:53

Polacy jest FILM z katastrofy, domagajmy się, wyświetlenia go w TVP.
A.Macierewicz wypowiadał się, że istnieje film z nagraniem jak spadał/lądował samolot. Fil m został nagrany przez naocznego świadka wypadku. Wszystkie inne nagrania zostały świadkom, jak i ich komórki zarekwirowane przez obecne na miejscu tragedii służby rosyjskie. Ponoć ten film jest jedynym dowodem/ świadectwem wypadku. Z filmu wynika, że samolot był naprowadzany nie na pas startowy lecz na las. Z filmu wynika, że były dwa wybuchy - pierwszy w czasie lotu w ogonie samolotu i drugi po upadku.
Ponoć ten film jest przesłany do TVP. Dlaczego jeszcze nie został opublikowany???
cytuj odpowiedz
Rozwiń to była zaplanowana akcja! crawler (77.255.83.xxx) 12.04.10, 18:54
Zwiń to była zaplanowana akcja!

crawler (77.255.83.xxx) 12.04.10, 18:54

podejrzewam ruskich i nie wierzę w nagłą wielką przyjaźń Putina do Polski, sorry, ale trzeba mieć naprawdę klapki na oczach, by nie zauważyć sprzeczności, Rosjanie mają olbrzymie możliwości, to mogły być jakieś zakłócenia whatever
Jak świat światem, ruski nie będzie Polakowi bratem...
cytuj odpowiedz
Rozwiń Do: crawler przecz z głupotą (77.236.3.xxx) 12.04.10, 19:19
Zwiń Do: crawler

przecz z głupotą (77.236.3.xxx) 12.04.10, 19:19

sorry, crawler, ale trzeba mieć naprawdę klapki na mózgu, (albo 12 lat -!!) żeby takie puste bzdury na publicznym forum wypisywać!! łojezusiczku!
cytuj odpowiedz
Rozwiń Przestudiujcie te nagrania, bardzo ciekawe! WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 19:43
Zwiń Przestudiujcie te nagrania, bardzo ciekawe!

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 19:43

ROZMOWY PILOTÓW

link

link

link

link

link

niech ktoś to przestudiuje bardzo dokładnie, bo według tych danych to robota służb
cytuj odpowiedz
Rozwiń Ryży i kamaryla znali prawdziwe sondaże, nie te dla motłochu robione przez swe sondażownie. WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 20:17
Zwiń Ryży i kamaryla znali prawdziwe sondaże, nie te dla motłochu robione przez swe sondażownie.

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 20:17

Śp. Lech Kaczyński wygrywał wybory w pierwszej turze. Thuzk wiedział dobrze,ze on, jego kandydat jak i PO przegrają. Teraz Jarosław jak wystartuje ma wygraną w cuglach, jak i PiS, będziecie skowyczeć z bólu i złości. Przekonacie się, o tym w najbliższym czasie.Nr Imiona i nazwiska Odsyłacze Głosuję za Głosów IP Głosów użytkowników Głosów razem
1 Lech Kaczyński wiki, szukaj, wiadomości 575 56.87% 63 54.78% 638 56.66%
2 Janusz Korwin-Mikke wiki, szukaj, wiadomości 107 10.58% 7 6.09% 114 10.12%
3 Bronisław Komorowski wiki, szukaj, wiadomości 72 7.12% 4 3.48% 76 6.75%
4 Jarosław Kaczyński szukaj, wiadomości 44 4.35% 15 13.04% 59 5.24%
5 Radosław Sikorski wiki, szukaj, wiadomości 44 4.35% 3 2.61% 47 4.17%
6 Zbigniew Ziobro szukaj, wiadomości 32 3.17% 4 3.48% 36 3.20%
7 Marek Jurek wiki, szukaj, wiadomości 23 2.27% 5 4.35% 28 2.49%
8 Andrzej Olechowski wiki, szukaj, wiadomości 23 2.27% 4 3.48% 27 2.40%
9 Janusz Korwin Mikke szukaj, wiadomości 16 1.58% 0 0.00% 16 1.42%
10 Italian Spiderman szukaj, wiadomości 12 1.19% 0 0.00% 12 1.07%
11 Jan Kononowicz szukaj, wiadomości 11 1.09% 0 0.00% 11 0.98%
12 Kornel Morawiecki szukaj, wiadomości 6 0.59% 4 3.48% 10 0.89%
13 Leszek Balcerowicz szukaj, wiadomości 8 0.79% 1 0.87% 9 0.80%
14 Andrzej Lepper szukaj, wiadomości 9 0.89% 0 0.00% 9 0.80%
15 Waldemar Pawlak wiki, szukaj, wiadomości 8 0.79% 0 0.00% 8 0.71%
16 Jerzy Robert Nowak szukaj, wiadomości 4 0.40% 2 1.74% 6 0.53%
17 Jerzy Szmajdziński szukaj, wiadomości 4 0.40% 2 1.74% 6 0.53%
18 Brad Pitt szukaj, wiadomości 5 0.49% 0 0.00% 5 0.44%
19 Bogusław Ziętek szukaj, wiadomości 4 0.40% 1 0.87% 5 0.44%
20 Leszek Bubel szukaj, wiadomości 4 0.40% 0 0.00% 4 0.36%
*
*Inny - podaj imiona i nazwisko swojego kandydata:/ a PiS ma poparcie w wolnym internetowym sondażu, przy ponad 30000 głosujących 64,2%, UPR 12.7% a PO 10.4%, reszta nie wchodzi do Parlamentu i Senatu, stąd ból platfusów i Ryżego Fuhrera. Wiedzą, że jedne i drugie wybory mają przerżnięte, jeżeli poparcie jeszcze do jednych i drugich wyborów spadnie a spadnie na pewno poniżej 8%, to skończą w wyborach jak ich poprzedniczki UD,UW, KLD, czyli poza Sejmem i Senatem.
cytuj odpowiedz
Rozwiń Pana Wiesław P. Ćwirko-Godycki jkt2 (213.196.203.xxx) 12.04.10, 20:35
Zwiń Pana Wiesław P. Ćwirko-Godycki

jkt2 (213.196.203.xxx) 12.04.10, 20:35

Przepraszam .Krótko.
Młodzi ludzie mają rację. Nie jest to pora na tego typu spory.
Na kresach mawiano - "Nie uchodźi"
Piszę młodzi, bo i od Pana też jestem starszy - lat 8, ale jak mawiał Napoleon tylko imbecyl i angielski uczony używają tego argumentu.
Chętnie wrócę do dyskursu w stosowniejszym czasie.
Pozdrawiam, życząc obniżenia diapazonu dyskusyjnego.
Jerzy K. Czarnołóski
cytuj odpowiedz
Rozwiń zapisy ze skrzynek Janka (78.8.47.xxx) 12.04.10, 20:39
Zwiń zapisy ze skrzynek

Janka (78.8.47.xxx) 12.04.10, 20:39

Nie tylko ja, lecz wszyscy moi znajomi są przekonani o współpracy Tuska i Putina w zamachu. Sprawę powinna wyjaśnić komisja międzynarodowa. Strona rosyjska już rozpoczęła matactwa. Tusk także skieruje do komisji takich jak do komisji śledczych, których pracę "podziwia" cała Polska. Publikowane zdjęcie na którym Putin przytula Tuska przyprawia mnie o torsje!
cytuj odpowiedz
Rozwiń Znalezione w sieci WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 20:46
Zwiń Znalezione w sieci

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 12.04.10, 20:46

Przeczytajcie poniższy cytowany tekst znaleziony w przeze mnie necie i przemyślcie sami.-Smoleńskie wrota od stodoły
Autor: zezowaty Zorro o 06:42 Etykiety: RUS
Ma rację redaktor "Skrzydlatej Polski" Tomasz Hypki, że sobotnia tragedia nie powinna się wydarzyć. Nie tylko dlatego, że dowódcy rodzajów sił zbrojnych - w dodatku z szefem sztabu na czele - nie mają prawa jeździć razem. To mało. Niespotykana w skali historii katastrofa nie powinna była się wydarzyć, bo zdarzyć się - tak jak ją przedstawiono - nie mogła. Co jest nie tak z tym obrazkiem? Oto najważniejsze fakty i znaki zapytania.

Samolot z polską delegacją prezydencką na obchody 70 rocznicy zbrodni katyńskiej podchodzi do lądowania na lotnisku wojskowym Smoleńsk Sewiernyj (ICAO: XUBS) ok. godz. 8:40 czasu polskiego (-2h czasu moskiewskiego). Wykonuje kilka okrążeń przed zejściem, z powodu gęstej mgły. Wieża kontroli lotów zaleca przejście na lotnisko w Mińsku, lub inne, z powodu chwilowego zamknięcia XUBS (gęsta mgła). Pilot postanawia lądować mimo to. Przy drugim podejściu do lądowania, podczas nalotu i wykonując ryzykowny manewr gwałtownego skrętu na skrzydle, maszyna o 8:56 roztrzaskuje się, wybucha i płonie w szczątkach kilkaset metrów od początku pasa lotniska. Nikt z pasażerów i załogi nie przeżył. Szczątki maszyny, rozrzucone są na znacznej przestrzeni, co jest niezaprzeczalnym dowodem eksplozji. Leżą kilkadziesiąt - sto kilkadziesiąt metrów w bok od linii pasa startowego, co tłumaczyłoby rozpaczliwy manewr pilota, próbującego skręcić i naprowadzić tutka 101 na linię pasa.

Gęsta mgła
Zapisy pogodowe i zeznania świadków są zgodne: rano zamglenie (mist) przechodząca przed godziną dziewiąta czasu polskiego w mgłę (fog). Temperatura gruntu i powietrza w okolicach zera: +1..+3 C, wilgotność względna bardzo wysoka 95-98%. Opar nieprzejrzystej mgły pojawił się jakby na zamówienie tuż przed przylotem prezydenckiego samolotu. Jeszcze o g. 8.30 lądowania odbywały się normalnie. Zaledwie o g.8 wylądował Jak-40 z polskimi dziennikarzami do obsługi wydarzenia.

Dziwna eksplozja
Świadkowie naoczni, pracownicy bazy i mieszkańcy potwierdzają, że samolot skręcał na bardzo niskiej wysokości, zahaczając niemalże o samochody jadące lokalną drogą. Kierowcy i przechodnie widzieli upadek oraz wybuch i pożar. Niektórzy twierdzą, że wybuch miał miejsce zanim maszyna rozbiła się o ziemię. Jak na sprawę nie patrzeć, Tupolew 154 jest konstrukcją typu nie gniotsa, nie łamiotsa. Prędkość przy lądowaniu jest znikoma, rzędu 200 km/h (i stąd wynika niebezpieczny brak manewrowości) i trudno przy takiej prędkości wytłumaczyć wrak w kawałkach. Wbrew wyobrażeniom samolot to nie jest latająca bomba, która przy uderzeniu wybucha. Więcej - paliwo lotnicze pali się jak każde inne, a wybucha tylko starannie zmieszane z tlenem. Jak zatem wytłumaczyć wybuch? Nijak. Przy tej prędkości wrak samolotu powinien być w jednym kawałku. Dodatkowo trzeba uwzględnić, że - zgodnie z oficjalną wersją oraz relacjami świadków - prezydencki tutek zahaczał o drzewa, więc spadł efektywnie z wysokości ok 20 m. Cały impet uderzenia pochodził zatem od ruchu w poziomie, przy minimalnej prędkości. Co wywołało eksplozję? Nie wiadomo. Rzadki zagajnik, w którym leżą szczątki, właściwie nie powinien być nawet przeszkodą przy szczęśliwym lądowaniu w lini prostej. Znane są przypadki awaryjnych lądowań Tu-154 na polach. Jeden z nich lądował dla przykładu w ten sposób szczęśliwie z płonącym ładunkiem papierosów, po czym spłonął na ziemi, bo załoga nie zdołała ugasić ognia. Tutek potrafi wylądować nawet jako płonąca pochodnia (i nie wybuchnąć w trakcie).

Dziwne podchodzenie
Tu-154 ma konstrukcję konia roboczego i dlatego z lubością jest używany w wersji transportowej przez różnej maści mafie. Potrafi wylądować bezpiecznie (i wystartować) w metrowym śniegu oraz na polnej drodze. Nie ma lepszego samolotu dla przemytników. Skoro tak, dlaczego nie mógł położyć się na pod smoleńskim zagajniku? Bo pilot najwyraźniej będąc tuż nad ziemią, zorientował się, że pas lotniska jest z boku i do niego już nie zdążył dolecieć. Jeszcze raz: maszyna spadła przed pasem startowym, a nie za nim, jak by należało oczekiwać przy nieudanym podchodzeniu. Pilot celował w niewłaściwe miejsce na mapie. Czy był pijany, czy przyrządy wskazywały mu niewłaściwe położenie? Po co podejrzane akrobacje, kiedy każde dziecko wie, że podchodzi się do lądowania na prostej, w razie zbyt małej/dużej prędkości podnosi się dziób do góry, zatacza wyżej koło i znowu podchodzi się na prostej. Tu jednak było inaczej. Pilot Protasiuk wyprowadził maszynę z boku pasa, za nisko i - zamiast ją poderwać na prostej - nagle skręcił. Do pasa nie doleciał. Wrota od stodoły były krzywe, czy Protasiuk krzywo patrzył? Bo że specjalnie chciał lądować po ułańsku, "z bokowca", nikt normalny nie uwierzy, a na pewno Tomasz Hypki. Szczątki leżą z boku pasa, to jest bezsporne.

Cztery podchodzenia
Zadziwiające, że pilot rzekomo próbował posadzić maszynę aż czterokrotnie. Należałoby oczekiwać, że podda się przy drugiej próbie i poleci na lotnisko awaryjne. Relacja o czterech próbach pochodzi prawdopodobnie z tv Polsat, na którą powoływali się rosyjscy komentatorzy w pół godziny po zdarzeniu. Według konfrontacji z relacjami świadków cztery podejścia są legendą, a katastrofa zdarzyła się przy pierwszym, bądź co najwyżej drugim podejściu. Pilot nie był maniakiem tego lotniska, tylko racjonalnie ocenił swe szanse na udany lot, będąc przeświadczonym, że potrafi znaleźć pas, nawet nie widząc go dokładnie. Warto zaznaczyć, że w chwili katastrofy widoczność wynosiła kilkaset metrów, więc pilot - znając właściwe położenie pasa - musiał na niego wyjść aby z bliska móc zobaczyć. Kłopot w tym, że wyszedł na niewłaściwy punkt.

System naprowadzania
Lotnisko wojskowe Smoleńsk Sewiernyj (XUBS) w odróżnieniu od cywilnego LNX nie posiada nowoczesnego systemu nawigacji ILS, w związku z tym w warunkach słabej widoczności nie zezwala się na lądowania, bowiem na instrumentach pokładowych nie widać dokładnego umiejscowienia pasa. Jednak przez dziesięciolecia na Siewiernym stacjonowała jednostka lotnicza, którą rozformowano w październiku 2009. Jakoś maszyny lądowały, w każdych warunkach pogodowych. Jak to robiły w nocy? Jak zwykle prosto - światła plus sygnalizacja radarowa wieży. Można zatem wylądować nawet po ciemku, kłopot tylko z wyznaczeniem, gdzie jest pas. Ciekawe, że potwierdzają się relacje iż przed Tupolewem podobny manewr ułańskiego skrętu na skrzydle wykonał Iliuszyn. Czyżby uległ temu samemu złudzeniu, co polski pilot? Prawdopodobnie.

Liczba ofiar
Biorąc pod uwagę siłę uderzenia, trudno jest uwierzyć, iż cała załoga i pasażerowie - przy upadku z wysokiego drzewa w ruchu ślizgowym - przypięci pasami do foteli, zginęła. Jednak taką informację podano krótko po zdarzeniu, a mianowicie w ok. pół godziny po nim, kierując się relacjami świadków i strażaków. Jednakże uporczywie pojawiają się pogłoski o trzech uratowanych, które są dementowane. Abstrahując od dziwnej hekatomby, którą trudno jest wytłumaczyć komuś, kto trochę latał i widział wypadków, zadziwiająca jest szybkość przekazania tej informacji. W normalnym toku wydarzeń liczbę ofiar podaje się po pewnym czasie, po spenetrowaniu wszystkich szczątków i dokładnym policzeniu. Tu stało się inaczej. Ratownicy od razu wiedzieli że nikt nie przeżył, bo nie ma czego zbierać. Zatem zniszczenia (wybuch) musiały być potworne, niewspółmierne do zdarzenia.

Ciekawe sąsiedztwo
O ile lądowisko Siewiernyj od niedawna, bo zaledwie od października ub.r. ma podwójne, cywilne i wojskowe zastosowanie, nie jest lądowiskiem bagatelnym. Wystarczy spojrzeć na Google Maps, aby uzmysłowić sobie, że Smoleńsk jest jednym z głównych centrów rosyjskiego przemysłu lotniczego. Z tego właśnie powodu wokół średniowiecznej twierdzy istnieje gęsta sieć kolejowa oraz liczne lądowiska. Z racji dobrej dostępności transportowej (węzeł kolejowy), wybrano to miejsce dla egzekucji polskich jeńców.

Pas XUBS ma długość aż 2,5 km, co powoduje że mogą na nim lądować wszystkie samoloty. Jeśli polski tupek 101 dotarłby do niego, mógł bezpiecznie lądować na ślepo i bez hamulców. Jednak do pasa nie doleciał...

Na zdjęciach wraka widać prześwitujące przez drzewa zabudowania hangaru. Kto ciekawy, znajdzie te budynki na zdjęciach satelitarnych. To hangary zakładów lotniczych Jakowlewa, produkujących samoloty Jak. Z rampy i pasa Siewernego korzystają do dziś dla prób, startów i lądowań remontowanych maszyn. Smoleńsk jest siedzibą centrali fabryki lotniczej Jakowlew, w pobliskim Mińsku (kilkadziesiąt km na zachód, na Białorusi) znajdują się główne zakłady produkcyjne.

Polski pilot, mistrz w swoim fachu był proszony o przejście na lotnisko awaryjne z powodu mgły, nie zdecydował się jednak na rezygnację z lądowania, bowiem ufał w swoje siły. Według sąsiedztwa sądząc, miał rację. Cywilne lądowisko Jużnyj było w tym momencie także pokryte mgłą, a ma krótszy pas. Pobliski Mińsk to kilkadziesiąt km podróży powrotnej ad hoc organizowanym transportem samochodowym, strata kilku godzin. Pas Jużnego jest szeroki i długi, po obu stronach ma po pół kilometra trawy, na której pilot mógł posadzić Tupolewa z zamkniętymi oczami i po pijanemu. Byle tylko podejść do ziemi, tupek może gładko lądować na każdej nawierzchni, nawet w szczerym polu.

Latający wrak
O ile Tupolewy zapisały się w swojej służbie sporą awaryjnością, były w doskonałej formie. Tu z numerem 101 przeszedł przed ostatnią Wigilią u rosyjskiego producenta w Samarze regularny remont generalny, dający mu gwarancję na kolejne pięć lat latania. Mimo wieku - 30 lat - miał wylatane zaledwie pięć tysięcy godzin, na trzydzieści przewidziane na czas życia, więc można powiedzieć, że został wyeksploatowany w 1/6. Miał unowocześnioną awionikę i nie powinien sprawiać poważnych kłopotów. O ile TU-154 jest obecnie modelem muzealnym, bo nie produkowanym i wycofanym z eksploatacji z najważniejszych linii, w tym chińskich i Aerofłotu, z racji nadmiernej konsumpcji paliwa i przekroczonych norm hałasu, tragiczny tupek 101 był technicznie w wyśmienitym stanie technicznym i mógł jechać w każdą podróż. Ta sama maszyna wiozła przed kilku dniami premiera Tuska na uroczystości w Katyniu z udziałem premiera Putina. Tupolew jest po prostu jak mercedes beczka. Ten konkretnie model miał nawet świeżo chromowane dekle.

link
link
link
link (air_base)
link
link
link
cytuj odpowiedz
Rozwiń doswiadczenie i rutyna ted (213.89.103.xxx) 12.04.10, 21:14
Zwiń doswiadczenie i rutyna

ted (213.89.103.xxx) 12.04.10, 21:14

Kapitan samolotu podejmuje samodzielnie decyzje o ladowaniu przy prawie zupelnym braku widocznosci, bez dostepu do urzadzen naprowadzajacych i wbrew zaleceniom, zeby udac sie na inne lotnisko, wszystko to wbrew wszelkim przepisom i zdrowemu rozsadkowi. Pilot, w opinii wszystkich expertow, bardzo doswiadczony i rutynowany.
Dlaczego?
cytuj odpowiedz
Rozwiń Ciekawe. Pilot Cesny (77.223.240.xxx) 12.04.10, 21:14
Zwiń Ciekawe.

Pilot Cesny (77.223.240.xxx) 12.04.10, 21:14

Jestem pilotem bez licencji, kilkakrotnie pilotowałem Cessnę z instruktorem, a poza tym regularnie korzystam z komputerowego symulatora lotów. Mając więc jakąś wiedzę z tej dziedziny bardzo jestem ciekaw, czy obserwowane przez świadka 45-stopniowe nachylenie samolotu jest obserwacją zgodną z rzeczywistością. Jeśli tak było, to świadczyłoby to o utracie nad nim kontroli! Niechybnie! Nie wykonuje się na ciężkich, pasażerskich maszynach tak ostrych skrętów i nie na małych wysokościach!! Max. dopuszczalny skręt to po pierwsze 30 stopni. Po drugie, nigdy nie wykonuje się tak ostrych skrętów na tak niskiej wysokości, jaką miał polski samolot, bo to proszenie o katastrofę! Przyczyną utraty kontroli nad maszyną mogło być np. oblodzenie (co możemy z oczywistych względów wykluczyć), albo właśnie wspomniane już gdzieś CELOWE DZIAŁANIE PROWADZĄCE DO UTRATY KONTROLI PRZEZ PILOTÓW (cytat z Niezalezna.pl: "celowe zablokowanie układu sterowania. Taką blokadę można celowo zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap bezpośrednio na prostej przed lądowaniem. Przy blokadzie klap lub lotek na prostej katastrofa była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno przechylonej ciężkiej maszyny). To trzeba wyjaśnić!

cytuj odpowiedz
Rozwiń ciekawe to jest to samo ip PZet 12.04.10, 22:00
Zwiń ciekawe to jest to samo ip

PZet 12.04.10, 22:00

Pilota Caseny i WP herbu Rack plus kilka innych ip z podobnej puli adresowej.
Jakiś troll znalazł sobie paśnik na tym forum . Moderatorze - nie karm trolla.
cytuj odpowiedz
Rozwiń "dazyli do prawdy" czosnek (83.10.64.xxx) 12.04.10, 22:08
Zwiń "dazyli do prawdy"

czosnek (83.10.64.xxx) 12.04.10, 22:08

Wg. Twoich założeń Putin uczeń Stalina fałszujący historię, zorganizował zamach na polskiego Prezydenta i innych "dążących do prawdy" po to żeby tę prawdę dalej ukryć. Kurde chłop nie pomyślał, że po tym cały świat od Brazylii po Australię dowie się po co tam tyle osobistości leciało i co to dla Polaków był KATYŃ. No to powiem tak "dążącym do prawdy się udało w 1000%"

prawda trudna do ustalenia

lolo (99.172.133.xxx) 12.04.10, 22:44

chodzi o to czy i jak dzialaly czujniki, np wysokosci i co pokazywaly?? jesli pokazywaly bledne namiary to nie da sie tego zweryfikowac z czarnycvh skrzynek. Chyba za zorienyowali sie i sa nagrania glosow ze cos jest nie tak w porownaniu z subiektywna ocena widoku przez okno.
cytuj odpowiedz
Rozwiń katastrofa realista (87.96.103.xxx) 12.04.10, 23:31
Zwiń katastrofa

realista (87.96.103.xxx) 12.04.10, 23:31

Czarne skrzynki w Moskwie, ciała ofiar w Moskwie. Polscy eksperci polecieli dopiero kilka godzin po wypadku. PO POleciło dochodzenie Rosji. Jak Moskwa nam wyjaśni, to dopiero dowiemy się "prawdy" jak od Stalina o Katyniu.
cytuj odpowiedz
Rozwiń Filmik z wypadku Film (213.106.66.xxx) 13.04.10, 00:00
Zwiń Filmik z wypadku

Film (213.106.66.xxx) 13.04.10, 00:00

link
cytuj odpowiedz
Rozwiń dobrze to ująłeś realisto crawler (178.37.193.xxx) 13.04.10, 00:01
Zwiń dobrze to ująłeś realisto

crawler (178.37.193.xxx) 13.04.10, 00:01

historia lubi się powtarzać, prawda...
cytuj odpowiedz
Rozwiń KATYN NR. 2 SYLWESTER (174.48.12.xxx) 13.04.10, 00:44
Zwiń KATYN NR. 2

SYLWESTER (174.48.12.xxx) 13.04.10, 00:44

Cała Polska w żałobie i ja również ale nie zapominajmy, że KATYN Nr.2 MUSI BYC UKARANY !.
Stąd uzasadniona krytyka Premiera Tuska, że nie zwrócil się do ONZ o powołanie Międzynarodowej Ko
misji gdyż w Katastrofie zginęło DWOCH PREZYDENTOW RP, Sztab generalski WP i Polscy Patrioci . Dru
gi argument dla ONZ, że Katastrofa miała miejsce na terenie obcego Państwa i do tego na terenach lot
niska wojskowego. Polski aspekt, to MUSI być powołana KOMISJA INSTYTUTU PAMIECI NARODOWEJ.
Niepokój społeczny uzasadniony gdyż kompletne rządy w Polsce przejęło nie sympatyzujące z Polską
"PO". Stąd zrozumiałe jest ZADANIE NADZWYCZAJNYCH WYBOROW DO SEJMU RP. A póki co, MAJES
TAT PREZYDENTA RP oddajemy WYBITNEMU PATRIOCIE, POLSKIEMU KATOLIKOWI Mec.ROMANOWI
GIERTYCHOWI i wspólnie razem z Prezydentem Giertychem rozliczymy WROGOW I ZLODZIEI POLSKI.
Jest czas żałoby ale musimy być czujni, bo wróg jest bezwzględny i w czasie gdy Polacy się modlą
oni obstawiają wszystkie funkcje i stanowiska w Państwie. Uzupełniają Biura Prezydenta, Premiera,
Sentu, Sejmu, Sztabu Wojskowego ale przegrali z Instytutem Pamięci Narodowej (!). Spieszą się !.
Nie oczekujmy na wiarygodne informacje od Ruskich. Jak nie udostępniają nam informacji o KA
TYNIU tak nie otrzymamy również o KATYNIU Nr.2. Stąd bazować musimy na polskich profesjonalist
ach i zgodnie z ich wersją żądać informacji .
Pierwszy głos zabrał polski profesjonalista z LABOLATORIUM AERODYNAMICZNEGO POLITECHNIKI
SZCZECINSKIEJ p. Ryszard DROZDOWICZ ;
" Jako pilot oceniam,że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny. Na podejściu
do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu *silne przychylenie* lub *nagłe zmiany prędko
ści *. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nad lotniskowe
aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu.
Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzro
kowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna.
Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej
przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania.
Okoliczności wskazują jednak na *poważną awarię* lub *celowe zablokowanie układu sterowania*.
Taką *blokadę* można zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap
bezpośrednio na prostej przed lądowaniem . Przy *blokadzie* klap lub lotek na prostej, Katastrofa
była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno prze
chylonej ciężkiej maszyny mając wysokość rzędu 50 - 100 m i prędkość rzędu 260 km/ h "
Z powyższej profesjonalnej relacji można wysnuć pewność, że tylko KOMISJA INSTYTUTU PAMIECI
NARODOWEJ może zakończyć dochodzenie wiarygodnym Raportem .
CZESC PAMIECI WSZYSTKICH OFIAR KATASTROFY!
Wieczny odpoczynek, racz zmarłym dać Panie a światłość wiekuista
Niechaj Im świeci !. Amen
cytuj odpowiedz
Rozwiń KATYN NR. 2 SYLWESTER (174.48.12.xxx) 13.04.10, 00:44
Zwiń KATYN NR. 2

SYLWESTER (174.48.12.xxx) 13.04.10, 00:44

Cała Polska w żałobie i ja również ale nie zapominajmy, że KATYN Nr.2 MUSI BYC UKARANY !.
Stąd uzasadniona krytyka Premiera Tuska, że nie zwrócil się do ONZ o powołanie Międzynarodowej Ko
misji gdyż w Katastrofie zginęło DWOCH PREZYDENTOW RP, Sztab generalski WP i Polscy Patrioci . Dru
gi argument dla ONZ, że Katastrofa miała miejsce na terenie obcego Państwa i do tego na terenach lot
niska wojskowego. Polski aspekt, to MUSI być powołana KOMISJA INSTYTUTU PAMIECI NARODOWEJ.
Niepokój społeczny uzasadniony gdyż kompletne rządy w Polsce przejęło nie sympatyzujące z Polską
"PO". Stąd zrozumiałe jest ZADANIE NADZWYCZAJNYCH WYBOROW DO SEJMU RP. A póki co, MAJES
TAT PREZYDENTA RP oddajemy WYBITNEMU PATRIOCIE, POLSKIEMU KATOLIKOWI Mec.ROMANOWI
GIERTYCHOWI i wspólnie razem z Prezydentem Giertychem rozliczymy WROGOW I ZLODZIEI POLSKI.
Jest czas żałoby ale musimy być czujni, bo wróg jest bezwzględny i w czasie gdy Polacy się modlą
oni obstawiają wszystkie funkcje i stanowiska w Państwie. Uzupełniają Biura Prezydenta, Premiera,
Sentu, Sejmu, Sztabu Wojskowego ale przegrali z Instytutem Pamięci Narodowej (!). Spieszą się !.
Nie oczekujmy na wiarygodne informacje od Ruskich. Jak nie udostępniają nam informacji o KA
TYNIU tak nie otrzymamy również o KATYNIU Nr.2. Stąd bazować musimy na polskich profesjonalist
ach i zgodnie z ich wersją żądać informacji .
Pierwszy głos zabrał polski profesjonalista z LABOLATORIUM AERODYNAMICZNEGO POLITECHNIKI
SZCZECINSKIEJ p. Ryszard DROZDOWICZ ;
" Jako pilot oceniam,że sugerowany w mediach błąd pilota jest mało prawdopodobny. Na podejściu
do lądowania nie wykonuje się żadnych manewrów typu *silne przychylenie* lub *nagłe zmiany prędko
ści *. A takie silne przechylenie zauważyli świadkowie. Pilot wykonał dodatkowe kręgi nad lotniskowe
aby upewnić się co do warunków lądowania i na tej podstawie podjął uzasadnioną decyzję o lądowaniu.
Nieprawdopodobne też jest, aby doświadczony pilot wraz z drugim pilotem pomylili się co do wzro
kowej oceny wysokości, nawet w przypadku awarii przyrządów, która jest również nieprawdopodobna.
Należy tutaj zauważyć, że mgła jest na ogół z prześwitami i przy dziennym świetle nie stanowi istotnej
przeszkody do wzrokowej oceny warunków lądowania.
Okoliczności wskazują jednak na *poważną awarię* lub *celowe zablokowanie układu sterowania*.
Taką *blokadę* można zamontować tak, aby uruchomiła się przy wypuszczeniu podwozia lub klap
bezpośrednio na prostej przed lądowaniem . Przy *blokadzie* klap lub lotek na prostej, Katastrofa
była nieunikniona, gdyż pilot nawet zwiększając nagle ciąg, nie był w stanie wyprowadzić mocno prze
chylonej ciężkiej maszyny mając wysokość rzędu 50 - 100 m i prędkość rzędu 260 km/ h "
Z powyższej profesjonalnej relacji można wysnuć pewność, że tylko KOMISJA INSTYTUTU PAMIECI
NARODOWEJ może zakończyć dochodzenie wiarygodnym Raportem .
CZESC PAMIECI WSZYSTKICH OFIAR KATASTROFY!
Wieczny odpoczynek, racz zmarłym dać Panie a światłość wiekuista
Niechaj Im świeci !. Amen
cytuj odpowiedz
Rozwiń To nie anielskość Putina tylko obawa el (184.78.25.xxx) 13.04.10, 01:28
Zwiń To nie anielskość Putina tylko obawa

el (184.78.25.xxx) 13.04.10, 01:28

Obawa o to, że Rosja zostanie posądzona o maczanie w tym palców. I chyba słusznie się zachował Putin, bo mógł się zachować o wile gorzej. Spiskowe teorie dziejów zawsze pojawiają się w kontekście katastrof, ale to był po prostu zbieg strasznych okoliczności jak pospiech, presja otoczenia, mediów i oczekujących gości, fatalna pogoda i zaciekły upór naszego prezydenta.
cytuj odpowiedz
Rozwiń katastrofa PZet (87.205.20.xxx) 13.04.10, 09:03
Zwiń katastrofa

PZet (87.205.20.xxx) 13.04.10, 09:03

Cytat:
Czarne skrzynki w Moskwie, ciała ofiar w Moskwie. Polscy eksperci polecieli dopiero kilka godzin po wypadku. PO POleciło dochodzenie Rosji. Jak Moskwa nam wyjaśni, to dopiero dowiemy się "prawdy" jak od Stalina o Katyniu.

takie są procedury - dochodzenie prowadzi komisja z kraju w którym nastąpiła katastrofa. Władze danego kraju mogą ale nie muszą zaprosić/dopuścić do współpracy innych. Tak samo było po katastrofie białoruskiego SU na pokazach w Radomiu. To my prowadziliśmy dochodzenie zapraszając do współpracy prokuratorów z Białorusi. Rosjanie czekali w Moskwie na Polaków zarówno z procedurą identyfikacji ofiar jak i z otwarciem czarnych skrzynek. Polscy specjaliści pracują również w rejonie katastrofy. Podobnej otwartości i szczerości nikt od nich nigdy nie oczekiwał. Ja też nie...

Jednak dla co niektórych i tego jest mało. Będą jątrzyć, prowokować, obrażać...
Nie będę z nimi walczył tu potrzebny jest dobry specjalista lekarz lub jakiś cud. Jakakolwiek dyskusja z tymi przypadkami klinicznymi piszącymi o zleceniu śledztwa przez PO Moskwie nie ma sensu.

Przyjaciele nie dyskutujcie z głupcami - sprowadzą Was do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem !!!
Niech te pieski szczekają sobie dalej - najlepsze lekarstwo na nich to moderator(którego tu chyba nie ma) lub brak reakcji.

Dla mnie koniec tematu - dyskusje prowadzić będę jedynie z ludźmi normalnymi, niezależnie od ich preferencji i upodobań politycznych. Potrafiącymi jednak dyskutować.

ŚŁowa o PO i zleceniu śledztwa Rosjanom brzmią
cytuj odpowiedz
Rozwiń Ryży i kamaryla znali prawdziwe sondaże, nie te dla motłochu robione przez swe sondażownie. vidi (84.38.85.xxx) 13.04.10, 09:14
Zwiń Ryży i kamaryla znali prawdziwe sondaże, nie te dla motłochu robione przez swe sondażownie.

vidi (84.38.85.xxx) 13.04.10, 09:14

Cytat:
Śp. Lech Kaczyński wygrywał wybory w pierwszej turze. Thuzk wiedział dobrze,ze on, jego kandydat jak i PO przegrają. Teraz Jarosław jak wystartuje ma wygraną w cuglach, jak i PiS, będziecie skowyczeć z bólu i złości. Przekonacie się, o tym w najbliższym czasie.Nr Imiona i nazwiska Odsyłacze Głosuję za Głosów IP Głosów użytkowników Głosów razem
1 Lech Kaczyński wiki, szukaj, wiadomości 575 56.87% 63 54.78% 638 56.66%
2 Janusz Korwin-Mikke wiki, szukaj, wiadomości 107 10.58% 7 6.09% 114 10.12%
3 Bronisław Komorowski wiki, szukaj, wiadomości 72 7.12% 4 3.48% 76 6.75%
4 Jarosław Kaczyński szukaj, wiadomości 44 4.35% 15 13.04% 59 5.24%
5 Radosław Sikorski wiki, szukaj, wiadomości 44 4.35% 3 2.61% 47 4.17%
6 Zbigniew Ziobro szukaj, wiadomości 32 3.17% 4 3.48% 36 3.20%
7 Marek Jurek wiki, szukaj, wiadomości 23 2.27% 5 4.35% 28 2.49%
8 Andrzej Olechowski wiki, szukaj, wiadomości 23 2.27% 4 3.48% 27 2.40%
9 Janusz Korwin Mikke szukaj, wiadomości 16 1.58% 0 0.00% 16 1.42%
10 Italian Spiderman szukaj, wiadomości 12 1.19% 0 0.00% 12 1.07%
11 Jan Kononowicz szukaj, wiadomości 11 1.09% 0 0.00% 11 0.98%
12 Kornel Morawiecki szukaj, wiadomości 6 0.59% 4 3.48% 10 0.89%
13 Leszek Balcerowicz szukaj, wiadomości 8 0.79% 1 0.87% 9 0.80%
14 Andrzej Lepper szukaj, wiadomości 9 0.89% 0 0.00% 9 0.80%
15 Waldemar Pawlak wiki, szukaj, wiadomości 8 0.79% 0 0.00% 8 0.71%
16 Jerzy Robert Nowak szukaj, wiadomości 4 0.40% 2 1.74% 6 0.53%
17 Jerzy Szmajdziński szukaj, wiadomości 4 0.40% 2 1.74% 6 0.53%
18 Brad Pitt szukaj, wiadomości 5 0.49% 0 0.00% 5 0.44%
19 Bogusław Ziętek szukaj, wiadomości 4 0.40% 1 0.87% 5 0.44%
20 Leszek Bubel szukaj, wiadomości 4 0.40% 0 0.00% 4 0.36%
*
*Inny - podaj imiona i nazwisko swojego kandydata:/ a PiS ma poparcie w wolnym internetowym sondażu, przy ponad 30000 głosujących 64,2%, UPR 12.7% a PO 10.4%, reszta nie wchodzi do Parlamentu i Senatu, stąd ból platfusów i Ryżego Fuhrera. Wiedzą, że jedne i drugie wybory mają przerżnięte, jeżeli poparcie jeszcze do jednych i drugich wyborów spadnie a spadnie na pewno poniżej 8%, to skończą w wyborach jak ich poprzedniczki UD,UW, KLD, czyli poza Sejmem i Senatem.GŁUPEK!!!!!!
cytuj odpowiedz
Rozwiń Cicho nad tymi trumnami!!! góral (79.190.150.xxx) 13.04.10, 14:36
Zwiń Cicho nad tymi trumnami!!!

góral (79.190.150.xxx) 13.04.10, 14:36

Wielcy katolicy!!!!!
Wieczne spoczywanie daj im Panie!
cytuj odpowiedz
Rozwiń glupota ludzka nie zna granic Mars (91.34.237.xxx) 13.04.10, 15:33
Zwiń glupota ludzka nie zna granic

Mars (91.34.237.xxx) 13.04.10, 15:33

Czytajac wypowiedzi niektorych internautow pozostaje tylko jedno.Wypowiedziec Rosji wojne.A tak naprawde typowe dla polakow-kazdy jest expertem i kazdy ma swoja teorie ktora w 99,9% mija sie z prawda.
cytuj odpowiedz
Rozwiń a twoja naiwność już dawno minęła granicę tu Ziemia (178.37.193.xxx) 13.04.10, 16:56
Zwiń a twoja naiwność już dawno minęła granicę

tu Ziemia (178.37.193.xxx) 13.04.10, 16:56

i to złe i to niedobre
cytuj odpowiedz
Rozwiń carne skrzynki koleś (77.236.0.xxx) 13.04.10, 17:20
Zwiń carne skrzynki

koleś (77.236.0.xxx) 13.04.10, 17:20

niektóre wpisy są obrzydliwe ,niech te osoby się nad sobą zastanowią
cytuj odpowiedz
Rozwiń Jakby pod Mławą rozbił się, Yankeski Air Force One z Bambo lub z Vice, etc. WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 13.04.10, 17:28
Zwiń Jakby pod Mławą rozbił się, Yankeski Air Force One z Bambo lub z Vice, etc.

WP.herbu Rak. (77.223.240.xxx) 13.04.10, 17:28

Jakby pod Mławą rozbił się, Yankeski Air Force One z Bambo lub z Vice, etc.
to żaden polski urzędnik ani wojskowy ani policjant ani strażak ani ktokolwiek inny nie mógłby się, zbliżyć na odległość 500 metrów od szczątków, byliby w godzinę, służby, eksperci, etc, z Bazy w Niemczech w Polsce, aż Amerykanie nie wyzbieraliby wszystkich dokumentów i ważnych elementów samolotu (aparatura do nawigacji, łączności, książki kodowe, kody dostępu, itp.). Wnuk esesmana i syn agenta Gestapo, następnie NKWD, UB, podpaska tante Angeli, Eryki i klęcznik Putina a zarazem ich wycieraczka her Thuzk i jego złodziejska ekipa to tylko amatorzy taniego PijaRu, a w NATO rwą sobie włosy w głów, co mogło wpaść w ręce Rosjan wskutek kwiatków Thuzka, Pawlaka i szefa MON, żyda i psychola Klicha, który przez 3 lata swojego szefowania nie zakazał wspólnych lotów ,( to ryży nie zezwolił bo to w jego gestii na udostępnienie drugiego TU154) najważniejszych dowódców Armii, bo w tym czasie odznaczał pyskatych pilotów i zwiedzał Afganistan, normalnie szok i przerażenie w NATO.

jest to kopia forum Dziennika Zachodniego link

Cześć to fakty reszta ... oceńcie sami

[ Edytowany sob kwi 17 2010, 06:59 ]
Powrót do góry
Jakxxxx
wto maj 18 2010, 06:41

Zarejestrowany #69
Jedno także mnie interesuje co to były za strzały które było słychać?? Co o tym myślicie
Powrót do góry
arturo
śro maj 19 2010, 06:17
arturo

Zarejestrowany #2
hmm nie wiem co myslec
Powrót do góry
Jakxxxx
śro maj 19 2010, 01:35

Zarejestrowany #69
A może to rosjanie spowodowali tą tragedię może kiedyś się to wyda hmm?
Powrót do góry
arturo
wto cze 01 2010, 09:41
arturo

Zarejestrowany #2
tak pewnie tak jak śmierć generała Sikorskiego teraz już nikt nic nie wie a dokumenty dalej u angoli utajnione

i tu będzie tak samo
Powrót do góry
Jakxxxx
śro cze 02 2010, 08:07

Zarejestrowany #69
Masz racje
Powrót do góry

Przejdź do:     Powrót do góry

Kanały informacyjne: RSS 0.92 Kanały informacyjne: RSS 2.0 Kanały informacyjne: RDF